Co najlepiej nadaje się na podłogę w kuchni?

Podłoga w kuchni wyjątkowo jest ona narażona na uszkodzenia. Tłuszcze, woda, a niekiedy spadające rzeczy – to wszystko może się na niej znaleźć.

kuchnie Lublin

Meble kuchenne Lublin – podłoga w kuchni

Właściwie do kuchni nadaje się każdy rodzaj podłogi, poza wykładziną dywanową. Przy decydowaniu się to z czego będzie podłoga musimy pod uwagę wziąć nasz styl bycia. Ważne jest innymi to, czy chodzimy boso czy w kapciach. W kuchni, w której się dużo się piecze i gotuje podłoże powinno być bardzo łatwe do utrzymania w czystości.

Terakota

Najbardziej popularny i najwygodniejszym materiał na podłogę w kuchni terakota terakota. Wygodna w utrzymaniu i niedroga. Niestety płytka zimna i twarda. Upuszczone przedmioty właściwie nie mają szans, aby się nie zbić. Dobrze jest zaplanować ciepłą podłogę w miejscach najczęściej używanych. Wyjściem jest ogrzewanie podłogowe. Warto jednak pamiętać, że z podgrzewania podłogi korzystamy w sezonie jesiennym i zimowym. W pozostałych porach roku terakota pozostaje zimna. Mocną stroną terakoty jest duża odporność na ścieranie. Uwzględnijmy też śliskość podłogi. Polerowane gresy, chociaż tak efektowne, są śliskie i niebezpieczne. Dużo lepiej sprawdza się pół poler.

Panele

W kuchni koncentruje się życie rodzinne. Dobry projektant wnętrz powinien rozważyć wszystkie za i przeciw. Decydując się na panele do kuchni powinniśmy zakupić te, które są przeznaczonych do pomieszczeń dużym natężeniu ruchu. Najlepiej wybrać takie o symbolu 23, lub przystosowane do pomieszczeń użyteczności publicznej o oznaczeniach 31,32,33. Nie wolno zapomnieć także o dobrej klasie ścieralności. Do kuchni także wybieramy panele o wyższych parametrach. Zalecana jest klasa AC – 5.
Na wyrost jest obawa, że paneli ze względu na wilgotność nie powinno się ich stosować w kuchni. Kuchnia tak naprawdę nie jest wilgotnym pomieszczeniem. Dopiero wilgotność pomieszczenia przekraczająca 70% dyskwalifikuje pomieszczenia do stosowania paneli. Taką wilgotność mają łazienki. W kuchni bez obawy można stosować panele. Troska o rozlaną wodę często zniechęca do zakupu paneli. Obecnie produkowane są panele odporne na wszelkiego rodzaju zamoczenia. Wiadomo oczywiście, że woda nie może stać godzinami. Chwilowe zamoczenie nie szkodzi podłodze. Zagrożenie zniszczenia podłogi wykonanej z drewna lub paneli istnieje w przypadku zalania na skutek awarii instalacji wodno-kanalizacyjnej. Długotrwałe zawilgocenie prowadzi do wypaczenia podłogi. Aranżując podłogę z paneli w kuchni można zabezpieczyć miejsca narażone na zalanie poprzez wkomponowanie wstawki z terakoty. Bogate wzornictwo oferuje zarówno dekory imitujące drewno, jak też terakotę, czy tez kamień.

Wykładzina

We wnętrzach, w których mieszkamy tymczasowo, niedrogim rozwiązaniem jest wykładzina PCV, która, nie wymaga klejenia. Przy wyprowadzce możemy zabrać ze sobą i wykorzystać chociażby w piwnicy. Idealnie, gdy jest ona gruba i elastyczna. Na takiej mniej męczą się stopy. Wodoszczelność wykładziny zapobiega też zalaniu w razie drobniejszej awarii. Na gładkiej, jednolitej powierzchni łatwiej utrzymać czystość. Minusem ich jest niewielka wytrzymałość na wysoką temperaturę.

Korek

Mało znany, lecz bardzo dobry materiałem na podłogę w kuchni. Korek dodatkowo jest powlekany winylem. Podłoga z korka potrzebuje bardzo równego podłoża. Do wnętrz kuchennych nadają się jedynie płytki i panele korkowe PCV. Mają one wysoką odporność warstwy zewnętrznej na ścieranie. Posiadają także wysoką zdolność tłumienia dźwięków.

Szukasz pomysłu na kuchnię.
Zadzwoń 512548136 – Projektant wnętrz Lublin – Urszula Tomaszewska

Aranżacje Wnętrz Lublin – Vena
http://www.kuchnie-vena.pl

Podsumowanie
Nazwa artykułu
Podłoga w kuchni
Opis
Co nadaje się na podłogę w kuchni? Co lepiej zda egzamin gres, a może drewno?
Autor
Publisher Name
Aranżacje wnętrz Lublin
Publisher Logo