Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni powinna być szczególnie odporna na uszkodzenia i łatwa do utrzymania. Tutaj wszystko zdarzyć się może i  rozlana woda i spadająca szklanka.

Z czego zatem powinna ona być?

 Gres lub terakota

Jest to idealny, bardzo łatwy materiał do szybkiego utrzymania w czystości. Nie wyciera się i zawsze wygląda jak nowy.

Aranżacja kuchni Lublin

Meble kuchenne Lublin

Minusem mogą być brudzące się fugi. Warto dobrać taki kolor, który się nam nie zadepcze.

Ewidentnie podłoga z terakoty jest zimna, co szczególnie przeszkadza, gdy mamy zwyczaj chodzić boso po domu. Ratunkiem jest zastosowanie ogrzewania podłogowego w miejscach, głównych  szlaków”.

 Drewno lub panele w kuchni

Warunkiem ich długo ładnego wyglądu jest zastosowanie dobrej klasy materiału, a także bardzo staranne ułożenie. Warstwa wierzchnia paneli to laminat lub papier z wydrukowanym wzorem zabezpieczony warstwą żywicy melaminowej. Żywica chroni panel przed wsiąkaniem wody i zabezpiecza przed ścieraniem.

Melamina użyta do produkcji paneli zabezpiecza je przed wilgocią. Ryzyko uszkodzenia podłogi istnieje  w przypadku zalania na skutek awarii instalacji wodno-kanalizacyjnej, gdy woda długo stoi na podłodze. W sytuacji, gdy szybko usuniemy wodę nie powinno nic się z nią dziać. Trwałe zawilgocenie prowadzi do wypaczenia podłogi, łuszczenia lakieru.

Aranżując kuchnię  można w miejscach najczęściej używanych, np. przy zlewozmywaku i kuchence  położyć płytki ceramicznych, a na pozostałej części drewno lub panele.

Aranżacja kuchni Lublin – Vena – Urszula Tomaszewska

Warto przeczytać:

  1. Modna kuchnia
  2. Fronty w połysku w kuchni