Kuchnia na poddaszu

Dobry projekt kuchni na poddaszu to duże wyzwanie. Z reguły te klimatyczne wnętrza są bardzo mało ustawne poprzez liczne skosy oraz zmniejszoną wysokość. Na kuchnię na poddaszu nie ma, niestety szablonu Natomiast pomysłów może być bardzo wiele.

kuchnia na poddaszu

kuchnia na poddaszu

Meble kuchenne Lublin

Projekt kuchni na poddaszu

Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska

Kuchnie Lublin

Robiąc projekt takiej kuchni

już na początku należy zweryfikować marzenia o umieszczeniu w niej wszystkich widzianych rozwiązań. Na wstępie zaaranżujmy powierzchnię z pełną wysokością.
W najwyższych punktach kuchni ustawmy chłodziarkę. Oczywiście nie może ona być umieszczona pośrodku ciągu mebli. Ze względu na swą wysokość powinna zaczynać zabudowę kuchenną. Przeciętnie lodówka ma 185 centymetrów. Spotykamy też mniejsze, które  mają ok. 125 centymetrów. Najniższe to chłodziarki  podblatowe, czyli 85 centymetrowe. Na wsunięcie lodówki powinniśmy zostawić minimum 60 centymetrów. Przy jej zakupie należy zwrócić uwagę na wypukłość drzwi. Im bardziej zaoblone, tym więcej trzeba ją odstawić od ściany, aby można było w pełni otworzyć drzwiczki.

Meble kuchenne Lublin - kuchnia na poddaszu

Meble kuchenne Lublin – kuchnia na poddaszu

Zlewozmywak z ociekaczem zajmuje od 60 do 120 centymetrów.
Zlew to jedno z głównych miejsc pracy w kuchni. Nie zawsze warto je minimalizować. Na zmywarkę należy zaplanować 45 lub 60 cm. W małych kuchniach nie warto upierać się przy wstawianiu większej zmywarki.

Meble kuchenne Lublin

Mała kuchnia – Meble kuchenne Lublin

 

Standardowo myjemy w niej talerze i sztućce. Garnki przeważnie i tak się w niej nie mieszczą. Zmywarka 45 pozwala na codzienne zmywanie. Częściej ją nastawiając unikamy nieprzyjemnego zapachu związanego ze zbieraniem naczyń.
Kuchenka z umieszczonym nad nią okapem zajmuje od 50 do 60 cm. Okap nie koniecznie musi być podłączony do komina. Aktualnie okapy mają funkcję pochłaniacza. Właściwe filtry zastępują funkcję wchłaniania tłuszczy i oparów.
Sumarycznie na sam sprzęt należy przewidzieć od 180 do 240 centymetrów długości pomieszczenia. Nie możemy zapomnieć o  blatach roboczych pomiędzy zlewem i kuchenką oraz lodówką. Idealny ciąg roboczy wygląda tak: lodówka, blat, zlewozmywak, blat, kuchenka, blat.

Warto poświęcić trochę czasu na projekt, by zaprojektować funkcjonalna i  ładną kuchnię.

Meble kuchenne Lublin – Vena – Urszula Tomaszewska

Mała kuchnia więcej…