Przygotowujemy posiłki, zmywamy naczynia, płuczemy produkty, kroimy, suszymy, a niekiedy obieramy warzywa. Wykonujemy tu prawie wszystkie czynności związane z przygotowaniem jedzenia. W związku z tym powinien on być jak najbardziej funkcjonalny i wygodny.
Aktualna oferta rynku przyprawia o zawrót głowy. Warto uporządkować swoją wiedzę, aby do swojej kuchni wytypować najlepszą opcję. W zależności od sposobu montażu zlewozmywaki dzielimy na:
• zlewozmywaki nakładane
Ten rodzaj zlewozmywaka był kiedyś najpowszechniejszy. Zlewozmywak nakładany na szafkę, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na meblu kuchennym. Minusem takiego rozwiązania jest niestety zaciekanie wody pomiędzy szczelinami. Zastosowanie silikonu pozwala zminimalizować to zagrożenie.
• do wbudowania, czyli te pod które umieszczamy w blacie
Dziś popularnie stosowanym rozwiązaniem jest zlewozmywak do wbudowania. Do zamontowania takiego zlewozmywaka wycina się w blacie otwór na podstawie szablonu dostarczonego przez producenta. Pozwala to zachować ciągłość blatu. Przerwy powstałe przy styku z blatem wypełnia się specjalnymi uszczelkami.
- podwieszane
Rzadziej stosuje się zlewozmywaki podblatowe,inaczej nazywane podwieszanymi. Do takiego zlewozmywaku musi być blat wykonany wykonany z tworzywa odpornego na wodę, bo zlew jest mocowany do blatu kuchennego od spodu.
Idealnym, aczkolwiek kosztownym rozwiązaniem są zlewy stanowiące całość z blatem.
Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę wybierając rodzaj zlewozmywaka?
• Ilość i kształt komór
Decydują one o funkcjonalności zlewu. Warto dokładnie rozważyć liczbę komór i nie zmniejszać ich za wszelką cenę. Dużo wygodniej się korzysta, gdy są dwie spore komory i ociekacz. Możemy sprawniej zmywać z wykorzystaniem jednej komory na płyn, a drugiej – na płukanie.
Trochę mniej wygodne są zlewozmywaki półtora komorowe (płytsza do odcedzania). Jednokomorowe – są dobrym rozwiązaniem w sytuacji, gdy mamy zmywarkę, a nie mamy blatu. Swoich zwolenników mają też zlewozmywaki narożne.
Komory zlewozmywaków mają różne kształty i wielkości. Warto się im przyjrzeć.
Najpopularniejsze są prostokątne lub kwadratowe. Bardzo efektownie prezentują się zlewy w kształcie koła, owalu czy też trapezu.
Z czego wykonane są zlewozmywaki?
- stali szlachetnej (nierdzewnej, chromoniklowej).
Dzięki domieszce chromu i niklu mają one połysk i są wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne. Zlewozmywak może być wykonany ze stali polerowanej, zapewniający efektowny połysk, ale niestety wymagający nieustannego czyszczenia, bowiem każda kropelka wody pozostawia brzydkie zacieki. Dużo łatwiej utrzymać w czystości powierzchnię naśladującą fakturę lnu.
- z kompozytu mineralno-żywicznego.
To tworzywo zawierające w swym składzie zmielone minerały: kwarc, granit lub krzem oraz akryl i żywice akrylowe, a także pigmenty. Wyglądem i własnościami przypomina naturalny kamień. Jest bardzo wytrzymały na zarysowania, przebarwienia i pęknięcia. Producenci oferują szeroka gamę kolorystyczną, także łatwo można dopasować go do aranżacji kuchni.
Projekty wnętrz Lublin – Vena Urszula Tomaszewska