Co położyć w kuchni na podłogę

Podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na uszkodzenia. Tłuszcze, woda, a nieraz spadające przedmioty – to wszystko może się znaleźć na kuchennej podłodze.

projekt wnetrza Lublin

Aranżacja kuchni Lublin

Właściwie do kuchni oprócz wykładziny dywanowej nadaje się każdy typ podłogi. Przy wyborze materiału na podłogę powinniśmy uwzględnić nasz styl bycia. Ważne jest to czy dużo gotujemy, czy sporadycznie. Znaczenie ma zwyczaj chodzenie po domu.Ciepłą podłogę wybierzemy, jeśli chodzimy boso, inną, gdy nosimy kapcie. W kuchni, w której się sporo się gotuje i piecze podłoże powinno być wytrzymałe i mocne. Podłoga w kuchnie musi być łatwa do utrzymania w czystości.

Terakota

Terakota jest bez wątpliwości najpopularniejszym materiałem na podłogę w kuchni. Powszechność taka ma swoje powody. Płytki ceramiczne są łatwe w utrzymaniu i niedrogie. Niestety są także zimne i twarde. Upuszczone przedmioty praktycznie nie mają szans, aby się nie zbić. Robiąc podłogę z terakoty warto zastanowić się, czy w miejscach najczęściej używanych nie zrobić ogrzewania podłogowego. Należy jednak mieć świadomość, że z podgrzewania takiej podłogi głównie korzystamy w sezonie jesiennym i zimowym. W pozostałych porach roku terakota pozostaje zimna. Płytki mają dużą odporność na ścieranie. Uwzględnijmy także śliskość podłogi. Polerowane gresy, chociaż tak efektowne, są śliskie, a przez to niebezpieczne. Dużo bardziej sprawdza się pół poler.

Panele

W kuchni skupia się życie rodzinne. Przy wyborze paneli do kuchni wskazane jest wybieranie paneli przeznaczonych do wnętrz o dużym natężeniu ruchu. Najlepiej wybrać takie o symbolu 23, lub przeznaczone do wnętrz użyteczności publicznej o oznaczeniach 31,32,33. Naszej czujności nie powinna również umknąć klasa ścieralności. Do kuchni wybieramy te o wyższych parametrach. Zalecana jest klasa AC – 5.
Często ogarnia nas obawa, że paneli nie powinno się ich stosować w kuchni ze względu na wilgotność. Taki niepokój jest na wyrost, bowiem dopiero wilgotność pomieszczenia przekraczająca 70% dyskwalifikuje pomieszczenia do stosowania paneli. Taką wilgotność mają łazienki. Panele mogą być zastosowane w kuchni bez obawy. Współczesne panele są odporne na wszelkiego rodzaju zamoczenia. Oczywiście, woda nie może stać godzinami. Chwilowe zamoczenie nie szkodzi podłodze. Ryzyko zniszczenia podłogi wykonanej z drewna lub paneli grozi w sytuacji zalania na skutek awarii instalacji wodno-kanalizacyjnej. Trwałe zawilgocenie prowadzi do wypaczenia podłogi. Projektując podłogę z paneli w kuchni można zabezpieczyć miejsca narażone na zalanie poprzez zaprojektowanie wstawki z terakoty. Bogate wzornictwo oferuje zarówno dekory imitujące drewno, jak też terakotę, czy tez kamień.

Wykładzina

W mieszkaniach, które zamieszkujemy tymczasowo, świetnym rozwiązaniem jest wykładzina PCV, którą, jeżeli nie wymaga klejenia, możemy przy wyprowadzce zabrać ze sobą i położyć chociażby w piwnicy. Idealnie, gdy jest ona gruba i elastyczna, bowiem na takiej mniej męczą się nogi. Wykładzina taka jest wodoszczelna, łatwa do utrzymania czystości, ciepła – można po niej chodzić na bosaka. Słabą stroną jest mała odporność na wysoką temperaturę.

Korek

Niezbyt powszechnym, lecz dobrym materiałem na podłogę w kuchni są powlekane płyty korkowe. Warto wiedzieć, że korek wymaga bardzo równego podłoża, inaczej będą się na nim odciskały nierówności podłoża. Do pomieszczeń kuchennych nadają się jedynie płytki i panele korkowe zabezpieczone powłoką winylową (PCV). Posiadają one wysoką odporność warstwy zewnętrznej na ścieranie oraz zdolność tłumienia dźwięków.

Drewno

W celu konsultacji udałam się do sklepu z podłogami. Zapytałam obsługującego Pana o zdanie. Oto co powiedział:
„A może drewno??? Wbrew powszechnie panującej opinii jak najbardziej drewno nadaje się do ułożenia w kuchni. W wielu nowoczesnych projektach kuchnia i salon tworzą jedną całość, a tym samym podłoga drewniana z salonu automatycznie tworzy podłogę w kuchni. Rozwiązanie takie sprawia, że nie mamy zbędnych połączeń i progów. A jak w praktyce??? Na pewno drewno jest dużo cieplejsze a tym samym zdrowsze dla naszych nóg. Bardzo ważną kwestią jest to, aby jako wykończenie zastosować nie lakier a olejowosk. Przy takim wykończeniu drewno lepiej zachowuje się w warunkach narażonych na wilgoć a jednocześnie łatwiej usuwa się powstałe zarysowania. Owszem drewno nie ma tak dużej twardości jak terakota, i po upadku czegoś ciężkiego zrobi się wgniecenie, ale piękno i naturalność drewna sprawia, że taka podłoga nada kuchni ciepły i niepowtarzalny klimat.”

Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska

autor: Projekty wnętrz Lublin Vena- publikację znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • terakota do kuchni
Podsumowanie
Meble kuchenne Lublin Vena w Domixie - opinie, porady, inspiracje
Nazwa artykułu
Meble kuchenne Lublin Vena w Domixie - opinie, porady, inspiracje
Opis
Co na podłogę w kuchni? Płytki, a może jednak, ciepłe panele. Meble kuchenne Lublin Vena w Domixie - opinie, porady, inspiracje
Autor
Publisher Name
Meble kuchenne Lublin Vena w Domixie - opinie, porady, inspiracje
Publisher Logo

One thought on “Co położyć w kuchni na podłogę

Możliwość komentowania została wyłączona.